Mini logo

Internet-selain ei ole tuettu.

Internet-selaimesi ei ole tuettu tai se on vanhentunut. Voit parantaa sivuston käyttökokemusta päivittämällä seilamesi.

Päivitä selaimesi
Varaa koeajo

Miten sähköauto toimii?

Sähköautoa liikuttaa yksi tai useampi sähkömoottori, joka saa akusta energiaa, joka muutetaan renkaita pyörittäväksi voimaksi. Sähkömoottori ei tarvitse perinteistä voimansiirtoa, ja sen vääntömomentti on suurempi. Energia siirtyy suoraan renkaisiin, ja auto kiihtyy välittömästi. Autossa on myös jarrutusenergian talteenottojärjestelmä, jonka ansiosta akkua voidaan ladata ajon aikana.

VOIMANSIIRTOJÄRJESTELMÄ.

T:n muotoinen suurjännitteinen litiumioniakku (1) on sijoitettu auton lattian alla pituussuunnassa. Painopiste on paljon alempana kuin bensiinillä toimivassa MINIssä, mikä parantaa vakautta ja käsiteltävyyttä.

Yksittäinen sähkömoottori (2) sijaitsee edessä ja siirtää voiman suoraan eturenkaisiin. Se tuottaa saman tehon kuin bensiinillä toimiva 2,0 litran Cooper S.

Uuden 3-ovisen MINI Cooper SE:n vaihteisto ja muut integroidut sähköjärjestelmät (3) sijaitsevat edessä konepellin alla. Latausportti (4) on vasemmassa sivupaneelissa.

Sähköauton toimintamatka

Vinkkejä sähköauton toimintamatkan maksimointiin

 • Kiinnitä huomiota ajonopeuteen – mitä nopeammin ajat, sitä lyhyempi on toimintamatka. Pisin toimintamatka saavutetaan, kun ajat kaupunkiajossa nopeudella 30–40 km/h.
 • Tasainen ajonopeus pidentää toimintamatkaa.
 • Tarkkaile rengaspaineita, sillä oikea paine renkaissa pidentää toimintamatkaa.
 • Pysäköi auto mieluiten sisätiloihin kylmällä ilmalla. Ulkolämpötila vaikuttaa akkuun: kylmän akun toimintamatka on lyhyempi ja akun lataaminen kestää kauemmin.

Toimintamatka WLTP:n mukaan.

Syyskuusta 2019 lähtien kulutusta, päästöjä ja haitallisia aineita on mitattu uudella testimenetelmällä. Sen nimi on WLTP (Worldwide Light Vehicles Test Procedure) ja se korvaa aiemman eurooppalaisen NEDC-ajosyklin (New European Driving Cycle). WLTP mahdollistaa yksittäisen auton kulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen mittaamisen, mutta se kertoo myös toimintamatkan entistä realistisemmin. Kaikkien sähköautojen toimintamatka on nimittäin nyt ilmoitettava WLTP:n mukaisesti, joka perustuu keskimääräisiin arvoihin esimerkiksi kaupunki-, maantie- ja moottoritieajossa. Täysin sähköisen MINIn toimintamatka on WLTP:n mukaan 234 kilometriä.

Sähköauton lataaminen

Sähköauto ladataan yksinkertaisesti latauslaitteella – joko kotona tai latausasemilla eri puolilla Suomea tai maailmaa. Sähköauton etuna ladattavaan hybridiin verrattuna on, että akkua voi ladata suuremmalla teholla, joten latausaika on lyhyempi. Lisäksi sähköinen MINI osaa muuttaa jarrutuksesta syntyvän energian sähköksi.

MINI Charging tarjoaa sinulle pääsyn maailman suurimpiin kuuluvaan latausverkostoon. Lataa MINIäsi jossakin yli 210 000 latauspisteestä eri puolilla maailmaa pelkällä kortilla tai sovelluksella.

Sähköauton ostaminen

Käytetyn sähköauton ostaminen.

Käytetyn auton ostamisessa on aina huomioitava muutamia asioita. Jos haluat minimoida käytetyn sähköauton ostoon liittyvät riskit, voit valita auton varastossamme olevasta MINI NEXT valikoimasta. Se on sekä sujuvaa että turvallista, koska kyseiset autot ovat aina enintään viisi vuotta vanhoja, niitä on huollettu säännöllisesti ja korjattu vain MINIn alkuperäisvaraosilla. Lisäksi niillä on ajettu enintään 120 000 kilometriä ja ne myydään aina kattavalla 12 kuukauden takuulla. Ympäristöautopalkkio ei kuitenkaan koske käytettyjä autoja.

Sähköauto leasingsopimuksella

Sähköauton hankkiminen leasingsopimuksella on helppo ja kätevä vaihtoehto sinulle, jonka mielestä autolla ajaminen on sen omistamista tärkeämpää. Leasingissä on monia etuja ja se on yhä tavallisempaa.

Sähköauton yritysleasing – MINI AT WORK

Sähköauton voi luonnollisesti hankkia myös yritysleasingillä. Jos valitset MINIn työautoksesi, voit keskittyä autoilun mukaviin puoliin. Räätälöimme yhdessä ratkaisun, joka sopii juuri sinulle ja sinun yrityksellesi.

Sähköauton ympäristövaikutukset

Sähköautosta ei tule hiilidioksidipäästöjä ajon aikana, mikä tekee siitä ehdottomasti parhaan vaihtoehdon kaikille, jotka pyrkivät mahdollisimman pieniin ympäristövaikutuksiin.

Toinen sekä rahaa että ympäristöä säästävä seikka on, että sähköisen MINIn voimansiirtolaitteistossa on vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottorissa. Tämä tarkoittaa, että siinä on vähemmän osia, joita tarvitsisi ajan myötä korjata tai vaihtaa uusiin.

Sähköauton ja ladattavan hybridin (plug-in-hybridi) erot

Sähköauton ja ladattavan hybridin suurin ero on, että sähköauto kulkee pelkästään sähköllä eikä näin ollen tarvitse polttoainetta tai öljyä. Ladattavat hybridit käyttävät sekä sähkö- että polttomoottoria.

Sähköauto.   Ladattava hybridi / plug-in-hybridi.
 • Liikkuu sähkömoottorin avulla ja on akkukäyttöinen
 • Ladataan latausasemalla
 • Ei hiilidioksidipäästöjä ajon aikana.

Lue lisää täyssähköisestä MINI Cooper SE

 

 • Kaksi moottoria; sähkömoottori ja perinteinen polttomoottori
 • Ladataan latausasemalla ja tankataan bensiinillä tai dieselillä
 • Pienemmät hiilidioksidipäästöt ajon aikana kuin perinteisissä autoissa, koska voimansiirtojärjestelmä mukautuu ajoreittiin.

Lue lisää MINI Countryman plug-in-hybridistä

Lue lisää ladattavista hybrideistä

SÄHKÖAUTO: KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

 • Kuinka kauan sähköauton lataaminen kestää?

  Pikalatausasemilla käytetään lataustehoa 50 kW, mikä tarkoittaa, että sähköauto MINI Cooper SE:n voi ladata nollasta 80 prosenttiin vain 35 minuutissa.

  Lue lisää latauksesta täältä

 • Kuinka usein sähköautoa pitää ladata?

  Sähköauton lataustarve riippuu siitä, kuinka usein ja kuinka pitkiä matkoja ajat sekä ajotyylistäsi. Yleisesti ottaen MINIn toimintamatka on kokonaiset 234 kilometriä. Jos siis ajat noin 40 kilometriä päivässä, autoa on ladattava suunnilleen viiden päivän välein.

  Lue lisää latauksesta täältä

 • Mikä WLTP on ja mitä tekemistä sillä on toimintamatkan kanssa?

  WLTP (Worldwide Light Vehicles Test Procedure) otettiin käyttöön syyskuussa 2018, ja se on 1. tammikuuta 2020 alkaen korvannut täysin aiemmin käytetyn NEDC-ajosyklin. Kulutusta, päästöjä ja muita haitallisia aineita mitataan nyt uusien säädösten mukaisesti. Toimintamatkan mittaaminen on myös standardisoitu.

  Lue lisää latauksesta täältä

 • Kuinka pitkän matkan sähköauto kulkee yhdellä latauksella?

  WLTP:n mukaan MINIn sähköauton MINI Cooper SE:n toimintamatka on 234 kilometriä.

  Lue lisää toimintamatkasta