Mini logo

Internet-selain ei ole tuettu.

Internet-selaimesi ei ole tuettu tai se on vanhentunut. Voit parantaa sivuston käyttökokemusta päivittämällä seilamesi.

Päivitä selaimesi
Varaa koeajo

Toimintamatka.

Nykyaikaisten tehokkaiden akkujen ansiosta sähköautoilla ja plug-in-hybrideillä pääse pitkän matkan yhdellä latauksella. Lisäksi teiden varsilla on niin paljon latausasemia, että toimintamatka ei aiheuta huolia. Toimintamatkan pituus riippuu akun kapasiteetista, kulutuksesta, lämpötilasta ja ajotavasta. Täältä saat kaikki tiedot toimintamatkasta!

MITKÄ TEKIJÄT VAIKUTTAVAT TOIMINTAMATKAAN?

AKUN KOKO.

Yleisesti ottaen, mitä suurempi akun kapasiteetti on, sitä pidemmälle latauksella pääsee. Se ei kuitenkaan ole koko totuus.

Akut ovat sähköauton painavin ja kallein osa. Jossain vaiheessa tulee raja, jossa suurempi akku tarvitsee tehokkaamman moottorin, jotta sama kiihtyvyys saavutetaan – ja vahvemman korin sekä jarrut lisääntyneen nopeuden, painon ja liikemäärän hallitsemiseen. Siksi on tasapainoteltava painon ja toimintamatkan välillä tehon maksimoimiseksi jotta käytettävissä olevista resursseista saadaan mahdollisimman paljon irti.

YMPÄRISTÖTEKIJÄT.

Monet tekijät vaikuttavat sähköauton toimintamatkaan.

  • Tuuli
  • Nopeus (tuulenvastus)
  • Aerodynamiikka
  • Ikkunat ja kattoluukku
  • Lämpötila
  • Ilman tiheys (voi vaikuttaa akkuun)

Samat tekijät vaikuttavat kaikkiin autoihin voimansiirtojärjesttelmästä riippumatta, mutta niiden vaikutus sähköautoihin on huomattavampi.

Sähköiset voimansiirtojärjestelmät ovat luonteeltaan erittäin tehokkaita – ne saavuttavat jopa 80 % ”tankista pyöriin” (verrattuna perinteisten polttomoottoreiden 15 %:iin). Jokainen pienikin muutos vaikuttaa kuitenkin kokonaiskulutukseen. Muun muassa ikkunoiden ja kattoluukku avaaminen aiheuttaa ilmavirtaa, mikä lisää vastusta. Jos taas käytät ilmastointia, se vaikuttaa tehoon. Peukalosääntönä voidaan sanoa, että taajamissa on yleensä tehokkaampaa avata ikkunoita. Moottoritiellä on parempi sulkea ikkunat ja kattoluukku ja käyttää ilastointia.

TEHOKAS AJOTAPA

AJA ENNAKOIDEN.

Talteenotto
Täyssähköautojen ja plug-in-hybridien sähkömoottoreissa moottorijarrutusta voidaan hyödyntää ja muuntaa kineettistä energiaa sähkövirraksi, joka palautetaan akkuun. Regeneratiivista jarruttamista kutsutaan talteenotoksi.

Ajo yhdellä polkimella
MINI Electric tarjoaa mahdollisuuden ajaa yhdellä polkimella. Painamalla ”kaasua” kiihdytät, nostamalla jalan polkimelta jarrutat. Se ei kuitenkaan tarkoita pyörien lukkojarrutusta vaan tasaista hidastamista, jota voi tehostaa tarvittaessa jarrupolkimella.

Yleisesti ottaen, jos haluat hyödyntää jokaisen watin, pyri hidastaan mahdollisimman usein käyttämättä jarrupoljinta. Tämä energian talteenotto parantaa polttoainetehokkuutta ja varmistaa että moottorissa on täysi teho kiihdyttämistä varten. Kannattaa tehdä muutama ylimääräinen kierros ja totutella talteenottoon ja olemaan käyttämättä jarrupoljinta.

AJA PEHMEÄSTI.

Aggressivinen ajotapa – nopeat kiihdytykset ja voimakkaat jarrutukset – tuhlaavat energiaa. Regeneratiivinen jarruttaminenkin voi palauttaa vain osan energiasta. Jos haluat käyttää energiaa tehokkaasti, rentoudu, nauti pehmeästä dynaamisuudesta ja ajelehdi halki kaupungin.

KÄYTÄ AJOTILOJA.

Jokainen ajotila säätää järjestemää eri tavoin tehostaakseen pottoainetaloutta riippuen valinnastasi. Kannattaa tehdä muutama ajo ja tutustua eri ajotilojen luonteeseen sekä hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Kaikki sähköMINIt on varustettu Green+, Green, Comfort sekä Sport ajotiloilla.

KUINKA SUUNNITELLA PIDEMPI MATKA

TUNNE REITIT.

Katso etukäteen latausasemakarttaa (esim. MINI Charging) josta näet tarjolla olevat vaihtoehdot. Laske lataamiseen kuluva aika mukaan matka-aikaan. Ihanteellisessa tapauksessa voit yhdistää lataukset tapojesi mukaisiin pysähdyksiin – kuten taukoihin ja lounaaseen.

Lataaminen 10-80 prosentin lataustasoon on tehokkaampaa kuin kerralla täyteen lataaminen.

Auton näytön latausasemakartta.

Jokaisen sähkö-MINIn navigointijärjestelmässä on latausasemakartta, josta näet yhteensopivat latausasemat ja niiden visualisoinnin. Se ohjaa sinut lähimmälle latausasemalle milloin tahansa.

PIDÄ MINI CHARGING -KORTTI LÄHETTYVILLÄ.

MINI Charging -latauspalvelun avulla pääset yli 100 000 latausasemaan kaikkialla Euroopassa. Voit ottaa latauksen käyttöön kätevästi älypuhelimellasi.